I den mån jag orkar skriva om samhälle, miljö, myndigheter och andra politiska frågor kan det hända att det hamnar här.

Det som skrivs här är mina egna åsikter fristående från mitt engagemang i olika föreningar (inklusive Miljöpartiet det gröna i Hörby).

lördag 12 maj 2012

Det tysta underkastelsen

Ännu en lag för att begränsa vår fria kommunikation är stiftad. Effektivt tar staten bort möjligheter för oss medborgare att fritt och utan repressalier kritiskt granska och offentliggöra misshälligheter.

Om Du, som jobbar på en myndighet, skulle utnyttja ditt meddelarskydd för att läcka uppgifter som borde läckas, tex till SR eller SVT finns detta numera registrerat. Din kommunikation finns lagrad i 6 månader. Din arbetsgivare får inte efterforska och du känner dig trygg, men är du det?

Samhället har dessutom låtit privata aktörer ta över jakten på illegal fildelning (och legal fildelning när man ändå håller på).

Information om vilket IP som rapporterade kan fångas. Tillsammans med en misstanke om brott som ger böter i annat sammanhang kan myndigheter eller privata fildelningsjägare efterfråga ditt IP, be om uppgifter 6 månader tillbaka för att söka efter information om ditt bort och på vägen efterforska din läcka. För de privata IPRED-jägarna är inte myndigheter och står inte under begränsningar om efterforskning.


Det stör mig att våra möjligheter att umgås på nätet utan myndigheternas möjlighet att spåra krymper.

Men det som stör mig än mer är att det sker utan att jag ser någon direkt debatt innan lagarna röstas igenom. Dom kommer upp som ett tok-förslag och plötsligt är det en lag med korta notiser i tidning och radio


Saknar vi insikt om att det är oss det handlar om, det vi skriver om på facebook, det vi köper via nätet, det vi bloggar om eller det vi söker efter på google? Eller för den delen det vi skickade via e-post i förtroende.

Vi har alltid kunna leta efter en viss annons i tidningen utan att ens vår partner med självklarhet kan veta att vi ens letar. Nu lagras alla våra sökningar i 6 månader och man kan dessutom efterforska material redan vid böter. För vi kan nog alla erkänna att vi mellan varven söker på sådant som, med ett paranoid perspektiv kan uppfattas helt fel.

Vi har vant oss vid att vara anonyma på internet, men nu är det slut på det.

Med Svenska folkets sorgligt tysta medgivande. 


Erik Ridderby (MP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar